Ik ga op reis en neem mee: wifi

Met een peuter op stap die haar dagelijkse fix Nijntje nodig heeft ontkom je niet aan een internetverbinding op je reisbestemming: in ons geval een weekje Veluwe. Met een iPad kom je natuurlijk al heel ver, maar ik heb liever dat ze Nijntje op tv kijkt dan met de iPad op schoot. Een Chromecast voldoet in deze situatie prima.

Gelukkig heeft onze accommodatie een prima wifiverbinding weet ik uit eerdere ervaring, maar een actieve internetverbinding is pas mogelijk nadat je geauthentiseerd bent via een landingspagina. En hier begint het lastiger te worden: een Chromecast kun je niet door een landingspagina heen loodsen.

Ik wist niet meer of er ook een fysieke netwerkaansluiting was in het huisje, daarom op zoek gegaan naar een wifi-bridge. Ik hoopte met de wifi-bridge verbinding te kunnen maken met de wifiverbinding ter plaatse en daarna met een smartphone via mijn eigen wifi-netwerkje de authenticatie op de landingspagina te regelen.

Na een snelle zoektocht bij Coolblue (Hoera, weer een kans om iets te kopen bij Coolblue!) kwam ik uit op de D-Link DIR-505. Een wat oudere travelrouter met 2,4 GHz ondersteuning die precies doet wat ik wil: een bestaande wifiverbinding (met landingspagina) bridgen naar een eigen wifinetwerk en zo één keer authentiseren en dan met al je apparaten via de eigen wifiverbinding geauthentiseerd zijn.

Configureren en gebruik

Eenmaal op de accommodatie aangekomen wordt de DIR-505 meteen in het stopcontact gestoken. Ik heb de travelrouter ingesteld op de ‘Wi-Fi Hotspot’ mode waarmee ik mijn wensen kan bereiken.

Via de companion app op je smartphone kun je de travelrouter configureren: je meldt de DIR-505 aan op het bestaande wifi netwerk van de accommodatie, je stelt je eigen lokale wifinetwerk in en na een reboot zijn je instellingen actief.

Met de smartphone was het vervolgens even handmatig een website openen (een bookmark openen werkte niet) om de landingspagina te triggeren. Na authentiseren op de landingspagina konden alle apparaten op mijn lokale netwerkje gebruik maken van de internetverbinding van de accommodatie: inclusief Chromecast.

De verbinding via de travelrouter was niet zo snel als de verbinding van de accommodatie, maar snel genoeg om HD content via YouTube en Netflix te streamen. Een speedtest liet zien dat ik ruim 8 Mb/s downstream haalde.

Wegvallende verbinding

Helaas merkte ik dat de verbinding van de DIR-505 niet helemaal stabiel was. Zo eens in de zoveel uur herstarte de router zich automatisch. Soms meerdere keren vlak achter elkaar, soms uren niet. Heel bijzonder. Het stoorde op zich niet, want over het algemeen waren de buffers van YouTube en Netflix voldoende om de downtime op te vangen. Gek was het wel.

Ik bleek nog oude firmware te gebruiken uit 2011, maar gelukkig waren er inmiddels al wat updates vrijgegeven door D-Link. Ik kon zomaar naar een versie uit 2014. Het upgraden ging vlekkeloos (ik deed dit via Wifi, wat ten zeerste afgeraden wordt door D-Link: living on the edge!) en tot mijn verbazing was de throughput nu veel hoger: ik haalde ruim 20 Mb/s! Kan natuurlijk ook betekenen dat het rustiger was op het netwerk van de accommodatie.

De instabiliteit blijft helaas, hoewel het wel een stuk minder lijkt. De router wordt niet echt warm, dus het lijkt niet echt aan instabiliteit door hitte of iets dergelijks.

Desondanks het af en toe wegvallen van de verbinding ben ik wel gelukkig met het apparaat: ik kan fijn Chromecasten en al mijn apparaten hoeven in de toekomst alleen mijn lokale wifinetwerkje te kennen.

Een volgende keer zou ik wellicht toch overwegen een wat modernere router te kopen: eentje met 5 GHz en VPN-ondersteuning. Zou stiekem toch best gaaf zijn als al mijn apparaten denken dat ze nog thuis zijn bij alle faciliteiten die ze gewend zijn.

Wil je reageren? Vul hier je reactie in.