#MicrosoftEDU evenement

Microsoft tijdens het #MicrosoftEDU evenement op 2 mei 2017 een aantal nieuwe producten en toepassingen aangekondigd die van toepassing kunnen zijn in het onderwijs (en daarbuiten). De boodschap: technologie mag niet in de weg staan bij het creëren.

Windows 10 S

Microsoft komt met een nieuwe versie van Windows: Windows 10 S. Deze versie is geoptimaliseerd voor gebruik in het onderwijs met de volgende principes in het achterhoofd: streamlined for simplicity, secure, superior performance. Het draait op alle hardware die Windows 10 aan kan, maar ook op lichtere (goedkopere) hardware waarmee Microsoft hoopt de concurrentie met de Chromebooks aan te gaan. Ze beloven dat de perfomance gelijk blijft gedurende de levensduur van het apparaat.

Je kunt alleen apps gebruiken die in de Windows store beschikbaar (zijn gemaakt). Dit omvat óók normale Win32 software, mits deze door de uitgever geschikt is gemaakt voor de Windows store (de Office suite zal binnenkort beschikbaar komen in de Windows store). Wil je buiten de store om software installeren? Windows 10 S is te upgraden naar de pro versie waarin je alles zelf kunt regelen.

Windows 10 S zal mooi integreren met de cloudoplossingen van Microsoft. Docenten zullen zelf in staat zijn met Intune for Education de apparaten te voorzien van de juiste wifi instellingen of benodigde software. Hoe laagdrempelig dit in de praktijk is zou ik weleens willen zien.

Bij het ontwikkelen van Windows 10 S hebben ze geprobeerd het inlogproces te versnellen: je wilt bij het starten van je les immers zo kort mogelijk wachten totdat iedereen aan de gang kan. Eerste keer inloggen binnen 15 seconden, al een keer eerder ingelogd? Dan binnen 5 seconden gebruiksklaar.

Een apparaat met Windows herstellen? Middels een USB-stick kun je binnen 30 seconden een Windows 10 S-installatie terugzetten naar eerder geconfigureerde staat.

Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Samsung en Toshiba zullen goedkope modellen maken speciaal voor Windows 10 S in het onderwijs.

Windows 10 S mag gratis gebruikt worden op alle legale Windows Pro pc’s en komt met een gratis abonnement van Office 365 en Minecraft for Education.

Microsoft Teams in het onderwijs

Microsoft Teams kan gebruikt worden in de klas om leerlingen samen te laten werken, al dan niet onder supervisie van een docent. Het is chat-gebaseerd en lijkt een beetje als Yammer. De docent zou hier automatisch al zijn/haar lessen en leerlingen moeten tegenkomen en zo makkelijk kunnen interacteren met de leerlingen.

Surface laptop en nieuwe Surface Arc Mouse

Panos Panay, vice president van Microsoft Surface, mocht weer doen waar hij zo goed in is: het aankondigen van nieuwe Surface hardware.

De nieuwe Surface laptop is de eerste laptop van Microsoft en komt standaard met Windows 10 S. Het is wel een volwaardige laptop met snelle hardware en kan dus prima Windows 10 Pro draaien.

De promovideo is weer fantastisch:

Het 13,5″ beeldscherm is niet los te koppelen of omklapbaar, maar is wel een hoge resolutie aanraakgevoelig scherm en compatible met bestaande Surface pennen. Het toetsenbord heeft een afwerking met een soort vilt, zoals ook al aanwezig bij de Surface Pro 4 Typecover.

De laptop is compatible met de Surface dock.

De reacties van mensen die hem al hebben kunnen vast houden: ‘f’n gorgeous’.

De Surface Arc Mouse heeft ook weer een update gekregen. Het ‘klikje’ bij het buigen is nu beter, en het scroll’wieltje’ is nu een pad geworden.

Highlights

Bekijk het evenement hier terug

Wil je reageren? Vul hier je reactie in.